miercuri, 20 mai 2009

Purtarea de grija

Spuneam in postul anterior ca grija este un element de baza al iubirii, al manifestarii acesteia.
Cel mai bine acest lucru este pus in evidenta in relatia mama - copil. Daca vedem o mama neglijenta, care uita sa-si hraneasca copilul, sa-l spele, vom putea spune despre aceasta ca are grija de copilul ei? Iubirea este grija activa pentru viata si dezvoltarea celui iubit.
Femeile in general cauta siguranta, ocrotire in bratele barbatului. Citeam pe blogul lui Josh McDowell (un cunoscut conferentiar pe teme de moralitate, consilierea adolescentilor, integritate, sexualitate, autor a 75 de carti) ca "Folosirea, intr-o relaţie de „dragoste”, a unei persoane pentru satisfacerea propriilor tale nevoi emotionale, fizice sau sexuale, este o incalcare a regulilor iubirii de a proteja si a purta de grija. Stii ca dragostea este adevarata atunci cand faci din fericirea, sanatatea si cresterea spirituala a partenereului o problema la fel de importanta pentru tine ca si când ar fi vorba de propria ta persoana." Aceasta inseamna sa protejezi si sa porti de grija unei persoane pe care o iubesti.
Iubirea lui Dumnezeu se manisfesta tocmai prin aceasta Grija pe care o are fata de cei pe care i-a binecuvantat. Permanenta purtare de grija este Providenta Lui. Dupa ce Dumnezeu a facut cerurile si pamantul (Geneza 1:1), El nu a parasit lumea, lasand-o sa se descurce singura, ci El continua sa fie prezent in vietile fapturilor Sale omenesti si in purtarea de grija fata de creatia Sa. Dumnezeu nu se aseamana cu un mester ceasornicar care a intocmit lumea, a intors-o (ca pe un ceas) si apoi o lasa sa mearga singura; Dumnezeu este Tatal iubitor care poarta de grija pentru ceea ce El a creat.
Grija lui Dumnezeu pentru creatia Sa, grija mamei pentru copilul sau, grija... porneste din iubire.
In Enciclica Humanae Vitae, Papa Paul al VI-lea vorbeste despre adevarul dragostei si arata ca iubirea nu se masoara prin ceea ce se primeste, dar prin ceea ce se ofera, te oferi in mod total. Si aceasta totalitate creste odata cu iubirea. "Acum iubirea se transforma in grija fata de celalalt si pentru acesta. Nu se mai urmareste propriul bine - scufundarea in betia fericirii - dimpotriva, se cauta binele fiintei iubite."
Grija inseamna atentie, preocupare, interes, pasare, solicitudine, intelegere, atasament, protectie, incredintare, impartasanie, precautie, prudenta... din toata aceasta enumerare sigur vom gasi resursa macar a unui gest de manifestare a dragostei prin grija.
In tumultumul vietii cotidiene ne dorim grija aproapelui, intocmai ca in versurile de mai jos.
Spuma brutal ma loveste
Nisipul imi fuge sub talpi
Pustiul imi canta o oda
Si vantul imi sufla potopi.
As vrea sa ascult iar pustiul,
Un bocet rasuna suav.
Iubire, tu iarta-mi scaparea!
Afara e frig, dar eu ard.
As vrea sa iti spun o poveste
De dragoste, viata si foc.
Iar unde esti departare?
Cu sufletul sprinten cobori.
Ai grija de lutul meu moale
Fii sculptor trairii de-apoi
Iubeste-mi extazul launtric
Si spaima visarii inapoi.
Acopera-mi mantia-albastra
Eu focul adins binevoi
In grija-ti de mana cadastra
Imbraca-ma sa fim amandoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu