joi, 25 iunie 2009

Demnitate





Demnitate
Respect. Onoare. Morala. Prestigiu. Vrednicie. Respect
Respect fata de tine insuti.
Tine de modul in care ne formam, in care ne educam caracterul si sensibilitatea.
Demnitate nu inseamna orgoliu, nu inseamna incapatanare. Ci a ramane puternic in fundamentele in care crezi, a crede in tine.
A te purta cu cuviinta, a accepta naturalul, a te inclina in fata ratiunii.
Dimitrie Gusti spunea ca demnitatea nu este o atitudine agresiva, de tiranie a eului propriu. Dimpotriva, este o condiţie etica, pentru a ne apara convingerile proprii. De asemenea nu este nici o exagerare a constiinţei de sine, ci o consecinta a acesteia atunci cand ea functioneaza in conditii sufletesti satisfacatoare.
Viata ne aseaza in fata diverse momente in care ne vedem determinati spre un anumit comportament: in fata sefului de la care trebuie sa obtinem un salariu in avans sau un job mai bun, in fata unui coleg care si-a pus toata increderea in sprijinul tau, iar azi trebuie sa pleci mai devreme, in fata parintilor cand ai gresit. Poti sa arunci cu laude si cu saliva ori poti sa arati ca intr-adevar meriti, poti sa te rastesti sau sa-ti ceri scuze amanand pentru a doua zi, poti sa te alinti sau sa pleci capul si sa recunosti ca ai gresit.
Majoritatea credem despre ceilalti ca le place sa fie lingusiti. Aruncam cu replici frumoase, mangaiem egoul, facem complimente in speranta ca vom culege aprecieri. Dar obtinem etichete de pupincuristi. Si cel mai adesea pupincurintii sunt "sufletul echipelor" ca, deh! sunt in gratiile tuturor (in aparenta desigur).
Tatal meu mi-a repetat de mic copil: intotdeauna sa te porti cu demnitate. Orice s-ar intampla. De te calca lumea in picioare, ramai stapana pe tine, pe convingerile tale si treci mai departe. Cu fruntea sus. Iar de gresesti, gaseste taria de a-ti cere iertare, de a repara raul. Si invata.
Data viitoare vei fi mai puternica.
Cata dreptate, cat adevar.
Totul este sa-ti pastrezi identitatea, sa nu pierzi din imacularea spiritului tau, sa te trezesti dimineata impacat, sa privesti oamenii in ochi, sa nu traiesti in umbra nimanui. Sa pastrezi ceva din demnitatea ierbii care refuza sa creasca pe drumuri.
.....................................................
If I fall, if I succed
At least I leave as I believe.
No matter what they take from me
They can't take away my dignity.

Un comentariu:

  1. Hi

    Nice video

    I saw your blog and i thought very interesting

    I have a blog also

    The address is www.olhardireito.blogspot.com

    It is written in Portuguese but i have google translate tool

    Take a look and give a opinion

    RăspundețiȘtergere